Haaruitval en stress kunnen nauw met elkaar samen gaan. Een andere naam voor ernstige stress is Telogeen Effluvium. Dit kan er voor zorgen dat de haaruitval toe gaat nemen. Deze ernstige stress kan leiden tot een hoge bloeddruk, maar ook tot een toename van haaruitval. Wanneer u te maken heeft met ernstige stress, dan moet u er voor zorgen dat de stress snel minder wordt. U kunt hulp zoeken bij een professional, zodat de stress in ieder geval niet erger gaat worden en beter nog snel vermindert.

Wat doet stress met u?

De adrenaline in het lichaam wordt verhoogd door stress en daardoor kan de haaruitval erger worden. Ons lichaam breekt de adrenaline normaal gesproken af. Maar als dat niet gebeurt dan komt de adrenaline in aanraking met de talgklieren in de hoofdhuid. Dan wordt er melkzuur geproduceerd en dat is slecht voor de hoofdhuid en de haargroei. Dit komt omdat het de haarwortels beschadigt. Ook wordt de lymfestroom geblokkeerd en het haar wordt hierdoor poreus en fijn. Dit wil zeggen dat het haar daardoor wordt beschadigd.

Wat kunt u er aan doen?

Het is belangrijk dat de haaruitval die veroorzaakt wordt door stress bij de oorzaak wordt aangepakt. U moet er voor zorgen dat de stress verminderd wordt. De doorbloeding moet daarnaast verbeteren waardoor de adrenaline beter afgevoerd kan worden en ook sneller. Het ontstaan van melkzuur kan daardoor tegen worden gegaan. Vervolgens kan de doorbloeding gestimuleerd worden en dan kan de stress minder worden door een hoofdmassage. Maar melkzuur moet ook worden verwijderd van de hoofdhuid. Op die manier kan de hoofdhuid weer in een goede conditie komen en dat kan worden aangepakt met speciale shampoo of lotion.

Ook kunt u denken aan een cursus Mindfullness en/of yoga.